Skip to main content

1-Yıldız Meyvesi (Carambola)

Narenciye, elma ve erik tadında mumsu, tatlı/ekşi bir meyve olan yıldız meyvesi Güneydoğu Asya’dan gelir. Olgunlaştığında altın sarısı olur. Her biri 40 kaloriden az ama bol miktarda lif ve C vitamini içerir. Sadece yıkayın, dilimleyin ve yiyin – soymanıza veya çekirdeklerini çıkarmanıza gerek yok. Salatalara harika bir katkı sağlar ve garnitür olarak da parlar. Ancak böbrek problemleriniz varsa bundan uzak durun. Yıldız meyvesinde böbrek taşı oluşturan oksalik asit bulunur.

2-Açai

Açai meyveleri Güney Amerika’ya özgü palmiye ağaçlarında yetişir. Meyvesi bir yaban mersini büyüklüğündedir, büyük, yenmeyen bir çekirdeği vardır ve tadı çikolata ve yabani meyvelere benzer. Açai’yi smoothie veya “kase” (üzeri kaplanmış koyu smoothie) olarak veya kurutulmuş ve granola ile karıştırılmış olarak satın alabilirsiniz. Bazı marketler dondurulmuş açai püresi de satar. Tüm meyveler gibi, lif ve antioksidan açısından zengindir.

3-Jak meyvesi

Jak meyvesş dünyanın en büyük meyvesidir ve 2,5 kg kadar ağırlığa sahiptir. Aslen Hindistan’dan gelen bu meyve, taco gibi yiyeceklerde et yerine kullanılmasıyla popülerlik kazanmıştır. Lifli eti, çekilmiş domuz etinin dokusunu taklit eder. Ne kadar olgun olduğuna bağlı olarak nötr veya tatlı bir tada sahip olabilir. C vitamini, B vitaminleri ve potasyum açısından zengindir. Bazı sağlıklı gıda mağazalarında konserve veya poşetlerde hazır jak meyvesi bulunur.

4-Ejder Meyvesi (Pitaya)

Ejder meyvesi, Orta ve Güney Amerika’da yetişen bir kaktüste yetişir. Pullu (ejderhanınki gibi) ve sarı veya pembe olan kabuğunu yemeyin. Çıtır çıtır, pembe veya beyaz olan kısmını bir kaşıkla çıkarın. Küçük siyah tohumlarla doludur ve kivi veya armut gibi bir tadı vardır. Olduğu gibi yiyin veya kokteyllere veya tatlılara ekleyin. Ejder meyvesi bol miktarda lif, vitamin ve mineral içerir ve hatta bağırsak bakterilerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.

5-Ekmek Meyvesi

Binlerce yıldır Pasifik adalarının vazgeçilmezi olan bu futbol topu büyüklüğündeki meyve, adını kızartıldığında aldığı ekmek benzeri dokusundan alır. Güçlü bir tada sahip değildir, ancak patates yerine püre haline getirilerek veya kızartılarak yenebilir. Yağsız ve glütensiz olan bu meyve, kompleks karbonhidratlar, lif ve potasyum açısından zengindir. Karayip pazarlarından ve çiftçi pazarlarından satın alabilirsiniz. Pişirmeden önce sapını kesin ve özsuyunu boşaltmak için sap tarafı aşağı bakacak şekilde yerleştirin.

6-Guava

Guavaların Orta ve Güney Amerika’da ortaya çıktığı düşünülüyor. Sulu, tatlı ve asidiktir, size çilek ve armutları hatırlatabilir. Yenilebilir kabukları beyaz, sarı, pembe veya kırmızı olabilir. Bazı guavalar çekirdeksizdir. Diğerlerinin soluk, yenilebilir çekirdekleri vardır. Bir guavada bir portakaldan daha fazla C vitamini, ayrıca A vitamini, lif, potasyum ve fosfor bulunur. Bunları meyve sularında, reçellerde ve tatlılarda kullanın.

7-Maracuya

Hoş kokulu ve mor, kırmızı veya sarı, Maracuya Güney Amerika’dan gelir. İspanyol misyonerler, İsa’nın çarmıha gerilmesinde aldığı yaraların sembolü olarak gördükleri bitkinin beş yapraklı çiçeğinden dolayı bu ismi vermişlerdir. Guavaya benzer bir tadı vardır. Potasyum ve lif açısından zengindir ve meyve başına sadece 17,5 kalori içerir. Bir tanesini ikiye bölün, ardından çekirdeklerini ve posasını çıkarıp yiyin. Veya posasını süzün ve meyve suyu olarak veya sos olarak tüketin.

8-Durian

Durian, ya seveceğiniz ya da nefret edeceğiniz bir Güneydoğu Asya meyvesidir. Muhallebi benzeri tadı ve boyutu nedeniyle meyvelerin kralı olarak adlandırılır. Ayrıca, süper pis kokusu nedeniyle ceset meyvesi olarak da adlandırılır. Dikenli meyve demir, C vitamini, folik asit ve potasyum açısından zengindir. Ancak aynı zamanda adet başına yaklaşık 357 kaloriye sahiptir. Durian’ı taze olarak yiyin veya dondurma gibi tatlılarda kullanın. Asya pazarlarında arayın.

9-Boynuzlu Kavun (Kiwano)

Afrika kökenli bu çarpıcı görünümlü meyve, salatalık ailesinin bir üyesidir. Yumuşak çekirdeklerle birlikte parlak yeşil jöle benzeri iç kısmını yersiniz. Hafif tadı, bir miktar muzla salatalık veya limonla karşılaştırılmıştır. Salatalarda kullanın, yoğurda karıştırın veya smoothie veya meyve suyuna dönüştürün. Boynuzlu kavun, A vitamini de dahil olmak üzere antioksidanlar açısından zengindir ve kalorisi düşüktür.

10-Mangosten

Asya tropiklerinden gelen bu mandalina büyüklüğündeki meyve pahalı olabilir ve  bulunması zor olabilir. Sert mor bir kabuğu ve yumuşak beyaz eti vardır ve benzersiz aroması muz ve şeftaliyi andırır. Taze olarak tüketin veya meyve suyu veya reçel olarak deneyin. Mangosten meyvesi, iltihap giderici ve kanser karşıtı özelliklere sahip olduğu düşünülen antioksidanlar olan ksantonlar açısından zengindir.

11-Dikenli Armut

Dikenlidir, ancak aslında armut değildir. Amerika’ya özgü bir kaktüstür. Hem yapraklarını (nopales) hem de meyvesini (ton balığı) yiyebilirsiniz. Bir mağazadan satın aldığınızda, dikenli kısımları genellikle çıkarılır. (Çıkarılmazsa, soymak için eldiven giyin.) Dikenli armut meyvesi karpuz benzeri bir tada sahiptir ve C vitamini de dahil olmak üzere kalsiyum ve antioksidanlar açısından zengindir. Sade olarak yiyebilir veya jöle, şekerleme veya şurupta kullanabilirsiniz

Bir Yanıt Bırakın