Kilo Alımının Sebebi Nedir?
Normalden daha fazla kalori almaya veya egzersizi azaltmaya başladıysanız, tartıdaki sayıların daha da yükselmesine şaşırmazsınız. Peki ya her zaman yaptığınız her şeyi yapıyorsanız ve kilonuz hala artıyorsa? Başka neler olup bittiğine dair biraz daha derinlemesine araştırma yapmanın zamanı geldi.
1-Uyku Eksikliği
Uyku ve kilo alımıyla ilgili iki sorun vardır. Birincisi, eğer geç saatlere kadar uyanık kalırsanız, gece geç saatlerde atıştırıyor olma olasılığınız daha yüksektir, bu da daha fazla kalori demektir. Diğer neden ise uyku eksikliği çektiğinizde vücudunuzda neler olup bittiğiyle ilgilidir. Hormon seviyelerindeki değişiklikler açlığı ve iştahı artırır ve ayrıca yedikten sonra kendinizi tok hissetmemenize neden olur.
2-Stres
Hayatın talepleri çok yoğun olduğunda, vücudumuz hayatta kalma moduna geçer. “Stres hormonu” olan kortizol salgılanır ve bu da iştahta artışa neden olur. Ve tabii ki stres zamanlarında yüksek kalorili rahatlatıcı yiyeceklere yönelebiliriz. Bu kombinasyon kilo alımı için mükemmel bir üreme alanıdır.
3-Antidepresanlar
Bazı antidepresanların talihsiz bir yan etkisi kilo alımıdır. Antidepresanınızın kilo alımına neden olduğunu düşünüyorsanız tedavi planınızda değişiklik yapmak için doktorunuzla görüşün. Ancak ilacınızı asla kendi başınıza bırakmayın veya değiştirmeyin. Bazı insanların ilaç tedavisine başladıktan sonra sadece kendilerini daha iyi hissettikleri için kilo aldıklarını ve bunun da daha iyi bir iştaha yol açtığını unutmayın. Ayrıca, depresyonun kendisi kiloda değişikliklere neden olabilir.
4-Steroidler
Prednizon gibi iltihap giderici steroid ilaçlar kilo alımına neden olmalarıyla ünlüdür. Sıvı tutulumu ve artan iştah başlıca nedenlerdir. Bazı kişiler steroid alırken vücutlarının yağ tuttuğu yerlerde geçici bir değişiklik de görebilirler; yüz, göbek veya boyun arkası gibi yerlerde. Steroidleri bir haftadan uzun süredir kullanıyorsanız, aniden bırakmayın. Bu ciddi sorunlara yol açabilir. Önce doktorunuza danışın.
5-Kilo Alımına Neden Olabilecek İlaçlar
Diğer birkaç reçeteli ilaç kilo alımıyla bağlantılıdır. Listede antipsikotik ilaçlar (şizofreni ve bipolar bozukluk gibi bozuklukları tedavi etmek için kullanılır) ve migren, nöbetler, yüksek tansiyon ve diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar yer alır. Semptomlarınızı tedavi eden ve yan etkileri azaltan bir ilaç bulmak için doktorunuzla birlikte çalışın.
6-Hapı Suçlamayın
Genel inanış aksine, kombine doğum kontrol haplarının (östrojen ve progestin) kalıcı kilo alımına neden olduğu kanıtlanmamıştır. Kombine hap kullanan bazı kadınların sıvı tutulumuna bağlı olarak bir miktar kilo alabileceği belirtilmiştir, ancak bu genellikle kısa sürelidir. Hala olası kilo alımı konusunda bilmiyorsanız, uzman görüşten bilgi alın.
7-Hipotiroidizm
Tiroidiniz (boynunuzun ön kısmındaki kelebek şeklindeki bez) yeterli tiroid hormonu üretmiyorsa, muhtemelen yorgun, güçsüz ve üşümüş hissediyorsunuz ve kilo alıyorsunuz. Yeterli tiroid hormonu olmadan metabolizmanız yavaşlar ve kilo alma olasılığınız artar. Normal aralığın alt ucunda çalışan bir tiroid bile kilo alımına neden olabilir. Hipotiroidizmi ilaçla tedavi etmek kilo alımının bir kısmını tersine çevirebilir.
8-Menopozu Suçlamayın
Çoğu kadın menopoz döneminde biraz kilo alır, ancak hormonlar muhtemelen tek neden değildir. Yaşlanma metabolizmanızı yavaşlatır, bu nedenle daha az kalori yakarsınız. Ve yaşam tarzındaki değişiklikler (daha az egzersiz yapmak gibi) bir rol oynar. Ancak kilo aldığınız yer menopozla ilgili olabilir, yağ kalçalarınız ve uyluklarınızdan daha çok belinizde birikir.
9-Cushing Sendromu
Kilo alımı, stres hormonu kortizole çok fazla maruz kalmanız ve bunun da kilo alımına ve diğer anormalliklere neden olmasıyla oluşan Cushing sendromunun yaygın bir belirtisidir. Astım, artrit veya lupus için steroid kullanıyorsanız Cushing sendromuna yakalanabilirsiniz. Böbrek üstü bezleriniz çok fazla kortizol ürettiğinde de olabilir veya bir tümörle ilişkili olabilir. Kilo alımı en çok yüz, boyun, üst sırt veya bel çevresinde belirgin olabilir.
10-Polikistik Over Sendromu (PKOS)
PKOS, doğurganlık çağındaki kadınlarda yaygın görülen bir hormonal sorundur. PKOS’lu kadınların çoğunda yumurtalıklarında çok sayıda küçük kist oluşur. Bu durum, bir kadının adet döngüsünü etkileyen ve vücutta fazladan kıl ve akneye yol açabilen hormon dengesizliklerine yol açar. Bu rahatsızlığa sahip kadınlar insüline (kan şekerini kontrol eden hormon) dirençlidir, bu nedenle kilo alımına neden olabilir. Kilo genellikle göbek çevresinde toplanır ve bu da bu kadınları kalp hastalığı açısından daha büyük riske sokar.
11-Sigarayı Bırakmak
Sigarayı bırakmak sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Bıraktığınızda biraz kilo alabilirsiniz, ancak düşündüğünüzden daha az. Ortalama olarak, sigarayı bırakan kişiler 10 kilodan daha az kilo alırlar. Birkaç hafta sonra açlık hissiyatınız sona erer, bu da aldığınız kiloları vermenizi kolaylaştırır.