Skip to main content

Somon, meyveler, brokoli, badem ve lahana diyet dünyasının süperstarları arasındadır. Ancak bunlar oradaki tek besin kaynakları değildir.

Ünlü statüsünü kazanmamış birçok başka yiyecek de tabağınızda yer almaya değer. Bu dokuzuyla başlayın.

1. Karnabahar

Diğer turpgiller gibi karnabahar da iyi bir C vitamini ve lif kaynağıdır. Brokoli gibi karnabahar da hayvanlar üzerinde yapılan erken laboratuvar testlerine göre kansere karşı umut vaat eden sülforafan adı verilen doğal bir bitki kimyasalına sahiptir. Kanser riskinizi etkileyen başka birçok şey de vardır, ancak diyette kontrol edilmesi en kolay olanlardan biridir.

2. Sardalya

Bu küçük balıkların büyük besin değerleri vardır. Sardalyalar sizin için iyi olan omega-3 yağ asitlerinin harika bir kaynağıdır ve çok az yiyecek B12 vitamini açısından bu kadar yüksektir. Ayrıca kemik gücünde kalsiyumun ortağı olan D vitamini açısından da zengindirler.

3. Tempeh

Tofu’yu biliyorsunuz, peki tempeh’i denediniz mi? Tempeh de soya fasulyesinden yapılır ve protein, potasyum ve kalsiyum gibi besinlerle doludur.

4. Pancar

Bu parlak renkli kök sebzeler dışarıdan sert görünür, ancak pişirdiğinizde daha yumuşak ve tatlı olurlar. Pancarlar, kansere ve diğer kronik hastalıklara karşı koruma sağlayabilecek antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca, nitrat açısından zengin olan suyunun kan basıncını düşürdüğü ve beyne giden kan akışını artırdığı bulunmuştur. Eğer bir sporcuysanız, pancar atıştırmak performansınızı artırmanıza bile yardımcı olabilir.

5. Enginar

Izgara yapabilir, fırınlayabilir ve yapraklarını veya kalbini yiyebilirsiniz. Tüm enginarı bitirirseniz, sadece yaklaşık 60 kalori ve neredeyse hiç yağ almazsınız, birlikte yediğiniz sos veya sosları saymazsak. Lif açısından zengindir, sizi doyurur, böylece yüksek yağlı yiyeceklere para harcamazsınız.

6. Kefir

Fermente sütün bu köpüklü hali, Doğu Avrupa’nın Kafkas Dağları’nda uzun yıllardır temel bir besin maddesi olmuştur. Son zamanlarda ABD’de de popülerlik kazanmaya başlamıştır. Kefir, probiyotik adı verilen “iyi” bakteriler açısından zengindir. Ayrıca iltihap giderici ve kanser karşıtı etkileri açısından da incelenmektedir.

7. Kuru Erikler

Kuru erikler, sindiriminizi düzenli tutmaktan çok daha fazlasını yapar. Ayrıca antioksidan ve lif açısından da zengindir. Çeyrek fincanda 104 kalori ve günlük ihtiyacınız olan lifin %12’si bulunur. Bunları olduğu gibi yiyebilir, doğrayıp keklere veya diğer fırınlanmış ürünlere ekleyebilir veya smoothielere, tahıllara, soslara veya güveçlere ekleyebilirsiniz.

8. Mercimek

Mercimekler fasulye kadar popüler değildir, ancak sağlıklı gıda süperstarı kadar iyidir. Pişirmeden önce onları ıslatmanıza gerek yoktur. Çorbalarda veya güveçlerde et yerine kullanırsanız, çok daha az yağla doyurucu bir protein ve lif takviyesi elde edersiniz.

9. Deniz Yosunu

Suşi hayranı değilseniz, deniz yosunu asla ağzınıza gelmemiş olabilir. Ancak alg ailesinin bu üyesi kesinlikle denenmeye değer. Denizden besinleri emdiği için deniz yosunu birçok vitamin ve mineral, özellikle kalsiyum ve demir açısından zengindir. Ayrıca protein açısından zengin ve yağ açısından düşüktür.

Bir Yanıt Bırakın