1. Kümes Hayvanları
Çiğ tavuk paketinden çıktığında sümüksü olur ve onu yıkamak istersiniz. Ancak USDA’ya göre, pişirdiğinizde bakterileri yok etmek daha güvenlidir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, çiğ kümes hayvanlarını yemek için yıkayan kişileri inceledi. Yüzde altmışının lavabosunda daha sonra bakteri vardı ve yüzde 26’sı bakteriyi salata marullarına aktarmıştı.
2. Önceden Yıkanmış Salatalar
Eğer poşette yeşilliklerinizin önceden yıkandığı yazıyorsa, salata kurutucusundan geçirmenize gerek yoktur. Birçok hazırlanmış marul, doğal kalıntıları gidermek için üçlü yıkama sisteminden geçer.
3. Yumurtalar
Tavuk yumurtlamadan hemen önce, kabuğun üzeri ince bir tabaka ile kaplanır. Bu, bakterileri küçük gözeneklerinden uzak tutar. Ticari yumurta üreticileri, yumurtaları bu tabakayı bozulmadan koruyacak şekilde temizler. Yumurtaları evde yıkamak mikropları yok etmez; bunun yerine içeri girmelerine izin verir. Yumurtalarınızı her zaman buzdolabında saklayın ve iyice pişirin.
4. Kırmızı Et
Kırmızı etten tüm bakterileri yıkayamazsınız. Bazıları liflerin derinliklerindedir. Çıkan her şey lavabonuzu ve içindeki her şeyi çapraz kontaminasyona uğratır. Kırmızı etteki tüm bakterileri öldürmenin en güvenli yolu, onu en az 145 derecelik bir iç sıcaklığa kadar pişirmektir.
5. Mantarlar
Bir yandan, etiketinde “önceden yıkanmış” yazmıyorsa tüm ürünleri yıkamanızı önerir. Öte yandan, mantarlar suyu — ve belki de onunla birlikte biraz bakteriyi — emen küçük süngerlerdir. Bunun yerine mağazadan satın aldığınız mantarları nemli bir bezle temizleyin. Doğada mantar topluyorsanız, bunları 30 dakika boyunca tuzlu ılık suda bekletin. Daha sonra tüm kir gidene kadar temiz suyla durulayın.
6. Balık
Balık, kümes hayvanları ve kırmızı etle aynı kategoridedir: Eğer yıkarsanız, mutfağınızda bakteri yayarsınız. Bunun yerine pişirin. Bu kuralın tek istisnası, taze olarak aldığınız istiridye, midye, deniz tarağı ve deniz tarağıdır. Kum ve kirden kurtulmak için durulama gerekebilir.
7. Makarna
Makarnanızı pişirmeden önce veya sonra yıkamak için gıda güvenliği açısından bir neden yoktur. Bazı insanlar makarnayı pişirdikten sonra nişastanın bir kısmını çıkarmak için durularlar, ancak bu sosun makarnaya yapışmasını zorlaştırır.
8. Avokado
Avokadonun kabuğunu yemiyorsunuz, peki neden yıkamalısınız? Çünkü dilimlediğinizde, kabuktan avokadoya bakteri ve kir aktarabilirsiniz.
9. Kavun
Kavunlar yerde yetişir, bu yüzden kir ve gübreden gelen zararlılar ve mikroorganizmalar her taraflarındadır. Özellikle kavunun, bakterileri hapseden ağsı bir kabuğu vardır. Bakterileri kabuktan ete taşımamak için, kesmeden hemen önce kavunları dikkatlice yıkayın.
10. Tahıllar
Satın aldığınız tahılların çoğu işleme tabi tutulur ve raf ömrü uzundur. Bunları yıkamak için güvenlikle ilgili bir neden yoktur. Ancak kinoa ve farro gibi bazı tahıllar torbadan oldukça tozlu çıkar. Bunları yıkamak isterseniz, çekinmeyin.
11. Konserve İçecekler
Siz karar verin. Dudaklarınızı koymadan önce kutuya neyin değmiş olabileceği konusunda endişeleniyorsanız, üstünü iyice yıkayın. Bu durumda sabun kullanmak sorun değil çünkü kutular gözenekli değildir.
12. Fasulye
Hem kurutulmuş hem de konserve fasulyeler yıkanmadan güvenlidir. Ancak tozunu yıkarsanız kuru fasulyelere zarar vermezsiniz. Ve konserve fasulyeleri yıkarsanız, sodyum miktarını ortalama olarak neredeyse yarı yarıya azaltabilirsiniz.
İpucu: Ürünleri Nasıl Yıkarsınız
Önce ellerinizi sıcak su ve sabunla yıkayın. Ürünleri yıkamak için temiz, soğuk su kullanın ve kağıt havluyla kurulayın. Elma ve kavun gibi kalın kabuklu ürünlerde sebze fırçası kullanın. Karnabahar, brokoli ve marulu 2 dakika soğuk suda bekletin. Narin meyveleri bir süzgece koyun ve kullanmadan hemen önce üzerlerine damıtılmış su püskürtün.